Pic
shadow

2014 - Webdesign trendek

Beküldte Admin a(z) Webdesign kategóriában
Lejárt a villogó, animációkkal és felugró ablakokkal túlzsúfolt honlapok ideje. Idén már sokkal inkább a letisztult, elegáns design elemeké lesz a főszerep. Az alábbiakban 7 olyan elemet, megoldást teszek közzé, ami várhatóan nagyon népszerű lesz 2014-ben. Lehetne többet is írni, de próbáltam a legfontosabbakat kiemelni.

1. Mobil és tablet
Az elmúlt évben is nagy szerep jutott már a reszponzív weboldalaknak, hiszen egyre többen nézik telefonról, vagy tabletről a weboldalakat. Aki eddig halogatta a weboldala mobil nézetének létrehozását, az most már jobb, hogyha alkalmazkodik a modern eszmékhez és pótolja a hiányosságát. Amennyiben egy vállalkozás vagy oldal nem elég innovatív, lassan kiesik a piacról.

Egy példa reszponzív weboldalra (saját): http://www.hondasport.dreamdesign.hu/

2. Egyszerű, átlátható oldalak
Az eddigi túlanimált, 3d-s eszmének lassan lejár az ideje. Ebben az évben egyre inkább válnak az oldalak áttekinthetőbbé, elegánsabbá. Megszűnnek a fölösleges sallangok, az animációk sokkal letisztultabbak lesznek. Az úgynevezett Flat Ui még elterjedtebbé válik. Ez azt jelenti, hogy 2D-s látszatot fog az oldal kelteni, nem térbeliként jelennek meg a dolgok, így például az árnyékolás nem lesz már jellemző. Ez a trend a Windows 8 operációs rendszer óta vált népszerűvé a modern, egyszerű formáival.

Példa „lapos” oldalra: http://www.concrete-matter.com/

3. A CSS sok képet levált majd
Mivel egyszerűbb formák, geometriai alakzatok jellemzik az új designokat, így lehetőség van a képek használata helyett CSS3-mal kirajzoltatni ezeket. Az eredmény kevesebb kép, gyorsabb oldaltöltés.

4. Nagy képek és olvashatóbb szöveg
Egyre inkább jellemző az oldalakra az, hogy nagy képeket használnak, valamint a szövegek betűmérete sem a szabványos nyomdai 12pt. Érdekes hatást lehet elérni azzal, hogy nagyobb képeket használnak az oldalakon, jobban megragadja az emberek figyelmét. Kevésbé tűnnek az oldalak zsúfoltnak, a lényeges információ könnyebben eljut a látogatókhoz.

5. Nagy fejlécek, logók, láblécek
Szintén az előzőhöz kapcsolódik az is, hogy nagyobb fejlécek és logók találhatóak az oldalon. Az első benyomás nagyon fontos, hiszen ha valaki egy weboldalra kattint, akkor az első percben eldől, hogy tetszik –e az adott oldal neki, vagy sem. A nagy láblécek lehetővé teszik egy alsó navigáció létrehozását is, valamint több információ megjelenhet. Hiába ez az oldalunk alja, de ha valamit ki szeretnénk emelni, azt érdemes ide is elhelyezni.

6. Egy oldalas weblapok
Egyre több olyan oldallal találkozhatunk, ahol lényegében egy oldalból áll a weblap és ahogy görgetünk lefelé, úgy érünk el az egyes menüpontok tartalmáig, az aloldalakig. Itt arra érdemes figyelni, hogy vagy felül legyen egy fix menü, amivel könnyebb navigálni, vagy minden aloldal mellett legyen visszalépési lehetőség a menühöz, főoldalhoz.

Egy példa erre a típusra: http://www.startsmall.eu/

7. Parallax
Szintén megérdemli a helyét a listán az úgynevezett parallax webdesign technikája is. Ez egy olyan megoldás, ahol az oldal görgetését használjuk fel. Látványos, már-már 3D-s hatást lehet vele elérni, azt az érzetet kelti, hogy az oldalunkon (ami több rétegből áll) a rétegek egymástól függetlenül mozognak.

Egy nagyszerű és látványos példa parallax görgetésre: http://www.hotdot.pro/

Remélem sikerült ezeket a trendeket érdekesen bemutatni. Köszönöm a figyelmet! :)
21Márc2014